Heart In Fact 1209

STEFAANVANRYSSENJACKIEJASSNESPETERVANHOUWELINGENKITTYBONSFIENDERAEDEMAECKERRUNASVETLIKOVAJOHANNAMARLEENPASKOENVANDENBRANDE LUCILAGOUCHONALEXCORDOVACAROLIENCHARLOTTEVANBUYLAEREJOCAIMOSCHOETENSNICKAUGUSTCONSTANZEVEEHJONASJORISVANPOECKEANOUKFRAWEEL CLAIREKNIGGELEENTANGHEBASIELDECKENSFILIPVANDENBERGHEMARTINBINGLOUKALUNAKARINGYSRUDIBASTIAENSENRONRIECKDIRKDECORTEANNWOODSTADT SANDRINEVERSTRAETEANHUGODECORTEMARLEENSHANTAMARCMOONVANOVERMEIRANNESCHUTT

HIF 1209 with sound makers Anouk Fraweel and Vic Grevendonk, BHART#01, RFF, Antwerp

When you enter, you notice two low wooden square tables. On the left either Anouk or Vic are seated with their sound equipment. On the right side, Johanna lowers a booklet. In the booklet is written: ”Please, write your name down in this booklet”. When the participant has done this, the booklet is pulled up again and Johanna takes her place behind her table. At the center a projection shows live images of what Johanna is doing. Through speakers you hear Anouk or Vic doing their thing. You witness them creating an image and a sound. You look at an audio-image perception of the former participant that was present in the room. After this Johanna attaches the collage to a glass wall and then she takes a photograph of the participant which in turn is being displayed on a monitor. When this is done the participant leaves. Immediately the images and sounds that are being found that match best with this participant.

Two days later, 38 people have participated, they make an audio performance about the entire experience. Anouk and Vic are sitting behind a table making sound while Johanna is standing on a ladder, behind them, writing down the names of the participants on the wall with a brush.

 

Heart In Fact; by Kristof van Baarle

In tijden van sociale media, globalisering, hyperindividualisme en een groeiend belang van werk, is de connectie tussen mensen veranderd. Grotere afstanden, volle agenda’s en technologische vernieuwing die begon met de telefonie en vandaag piekt met smart phones en facebook maken, het er niet makkelijker op om je dichte en minder dichte naasten aan den lijve te ervaren. Intimiteit wordt iets wat je ook virtueel kunt beleven. Touch screens maken het zelfs mogelijk om een fysieke handeling te koppelen aan het apparaat, hoewel dat haaks lijkt te staan op het steriele karakter van digitale toepassingen en het contact dat via dit medium gelegd wordt.

In haar werk treedt Johanna Van Overmeir op als menselijk medium. Met performances zoals ‘Give me wings to fly’, waarin ze naakt in een gat in de grond ligt en door middel van een bord met het titelopschrift vraagt om haar te bedekken met donsveertjes, appeleert ze de omstanders en tracht ze een korte persoonlijke verbinding tot stand te brengen.

Heart In Fact (H I F), gaat in op de relatie tussen de toeschouwers onderling. Om beurten wordt telkens één iemand binnen gelaten in de ruimte waarin de performance plaats vindt. Hij of zij wordt verzocht te gaan zitten op een stoel, waarna Johanna een foto neemt van haar gast. Dit beeld verschijnt op de monitoren van Johanna en haar muzikale medewerkers Vic Grevendonk en Anouk Fraweel waarop beiden aan de slag gaan en respectievelijk een collage en een soundscape maken, gebaseerd op de indruk van deze foto en het korte persoonlijke contact. De collage wordt gemaakt op een transparant die op de wand tegenover de stoel van de gast geprojecteerd wordt, waardoor de aanwezige toeschouwer kan volgen hoe het werk vorm krijgt. Echter, het werk dat tot stand komt, is het resultaat van de indruk van de vorige persoon, waardoor er een soort ketting ontstaat waarbij elke toeschouwer het beeld van de vorige gemaakt ziet worden. Het is dit proces dat het contact tussen het publiek op een bijzondere wijze realiseert en tegelijk thematiseert.

De intieme relatie die door Johanna als medium op touw gezet wordt, is er één tussen twee mensen door middel van een kunstwerk. De directheid van deze live-gebeurtenis en de alternatieve communicatievorm van Heart In Fact passeren via de mediatie door Johanna en de muzikant. De positie van medium die deze laatste twee innemen wordt benadrukt door hun bescheiden opstelling, sober gekleed en met kalme handelingen. Hiermee maakt Johanna Van Overmeir een statement over kunst als relationeel gegeven in een steeds asocialere samenleving. Een kritiek ook op meer steriele kunstwerken en een kunstwereld waarin de kunstbeleving en het samenzijn helaas niet altijd primeren.

Deze expo toont de artefacten van Heart In Fact. De collages ontstaan vanuit de impuls die kwam van de deelnemers. Wat overblijft is een memorandum, een schets van een persoonlijkheid vanuit een even persoonlijke indruk.